Eguna: azaroaren 9an, larunbata Lekua: Clara Campoamor Zentro Zibikoa Ordutegia: 11:45 – 14:00 Iraupena: ordutegi jarraituan irekita Hizkuntza: euskara eta gaztelania Publikoa: familia osoari zuzendua. Adineko bat (aita/ama/tutorea) adingabe batekin edo birekin, gehienez, 4 eta 12 urte bitartekoak Izen-ematea: Ez da beharrezkoa aurretiaz izena ematea. Edukieraren arabera mugatua |
Irakasleak: ZIENTZIAPOLIS
Zientzia Astean ardatz izango den gaiarekin lotutako esperimentuak eta erakustaldiak: “Ura tantaka, zientzia zurrustaka / Cada gota cuenta: ciencia al servicio del agua y de la vida”
Familia osoa joateko gune irekia. Edukieraren arabera, 3 standetako batean proposatutako esperimentu eta erakustaldietan parte hartu ahal izango da.
Itsas energiak
Itsasoari esker, bonbilla bat piztu edo garbigailua jar dezakezula uste duzu? Ba al dakizu olatuen edo mareen indarra herriak eta hiriak elikatzeko gai den energia elektriko bihur daitekeela? Tailer honetan, zentral maremotriza edo olatu-energia nolakoa den jakin ahal izango duzu, bai eta energia lortzeko nola funtzionatzen duten ulertu ere.
Gainera, txikienek etxeko aire-turbina bat egin ahal izango dute, eta airea energia berriztagarriko beste iturri handi bat dela esperimentatuko dute.
Itsasoa ezagutzen
Ba al dakizu nola sortzen diren mareak? Eta zergatik flotatzen dugun itsasoko uretan? Inoiz pentsatu al duzu zein sakona den ozeanoa? Ba al dakizu ozeanoaren zati “txiki” batean baino ez dagoela bizia? Ba al dakizu arrain batzuek argia dutela?
Galdera horien erantzunak jakin eta uraren propietateekin esperimentatu nahi baduzu, ezin duzu familian egiteko tailer hau galdu.
Uraren analisia, arazketa eta gatzgabetzea
Familia-tailer honetan hainbat esperimentu egingo ditugu, eta guztiek izango dute helburu bat, ur gaziak zein gozoak araztea.
Lehenik eta behin, zerrenda erreaktiboen bidez, gure inguruneko uraren parametro batzuk aztertuko ditugu, hala nola pH-a, alkalinotasuna edo mineral jakin batzuen kantitatea.
Ondoren, ur geldiak arazteko prozesu osoa egingo dugu, iragazi eta malutatuz.
Ur gazia ere tratatuko dugu, eta edateko ur bihurtuko dugu, ura gatzgabetzeko prozesuaren bidez.
Azkenik, ur kutsatuak eta araztuak behatuko ditugu mikroskopioan, aurrez tratatutako uretan dauden mikroorganismoak eta mikromaterialak kendu ditugun egiaztatzeko.